Blog

Forskere og kunstnere protesterer

Forskere og kunstnere protesterer

Åbent brev til regeringen og de ansvarlige politikere

I en årrække har læger advaret imod, at anvendelsen af antibiotika i landbruget medfører, at stadig flere bakterier bliver resistente over for antibiotika. Alligevel omtales jævnligt forurening med resistente bakterier i animalske fødevarer. Senest er det kommet frem, at hver anden, danske kylling er forurenet med resistente colibakterier. I juli måned 2012 kom det frem, at anslået 40.000 danskere har været ramt af campylobakterinfektioner fra fjerkræ, selvom man i en årrække har haft en handlingsplan, der skulle nedbringe netop disse infektioner. De seneste tal for 2012, hvor man har udtaget prøver af svin på slagterier viser, at 88 % af de undersøgte svin var positive for MRSA CC398. 10 % af det dansk producerede svinekød, som købes af forbrugerne, indeholder MRSA CC398. .

Det ser for os ud til, at situationen er ude af kontrol. Det uhæmmede forbrug af antibiotika og metalliske vækstfremmere som zink og kobber fører til stadig flere antibiotikaresistente bakterier, som truer menneskers sundhed. Vi mener ikke, at det er ansvarligt at afvente nye forlig og planer. Myndighederne er håbløst bagefter i kampen imod resistente bakterier, for der opstår hele tiden nye. Samtidig er det tydeligt, at såvel store dele af landbruget som visse kredse inden for dyrlæge- og medicinalindustrien gør sin indflydelse gældende for at bekæmpe enhver indskrænkning af antibiotikaforbruget med alle midler.

Risikoen ved den eksisterende produktion blev udtrykt af WHO’s generaldirektør, Margaret Chan, ved hendes besøg i Danmark sidste år: ”Den post-antibiotiske æra vil betyde enden på den moderne lægevidenskab, som vi kender den i dag. En almindelig streptokok-halsbetændelse eller en hudafskrabning på et barns knæ vil igen kunne dræbe. Visse avancerede behandlinger, som hoftealloplastik, organtransplantation, kemoterapi af kræft og behandling af for tidligt fødte børn vil blive meget mere vanskelige eller endog for farlige at gennemføre” (citeret i det første nummer af EPI-Nyt fra 2013) .”

Ved at omlægge produktionen vil dansk landbrug have en mulighed for at være banebrydende, fx ved at indføre probiotika og andre nye metoder frem for lægemidler.

Vi mener derfor, at resistensproblemerne, som jo kan ramme os alle når som helst, skal løses omgående ved, at man omlægger produktionen, reducerer anvendelse af antibiotika drastisk og forbyder brugen af metalliske vækstfremmere til dyr. Brugen af antibiotika skal være en undtagelse og ikke som nu en regel i husdyrproduktionen.

Nu må regeringen og politikerne vågne op. Ikke flere kommissioner eller samråd. Dette problem har været kendt i årevis, og nu er tiden kommet til at der gøres noget konkret ved det.

Reducér antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen til et minimum.
Forbyd brugen af metalliske vækstfremmere.
Læg afgifter på antibiotika til brug i husdyrproduktionen.
Øg kontrollen med antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen.
Øg straframmen ved illegalt forbrug.
Forlang at det oplyses til forbrugeren, om der har været anvendt antibiotika i produktionen.Hans Jørn Kolmos, Dr. Med.Prof. i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet
Thomas Blachman
Kjeld Hansen, landmand og forfatter
Camilla Plum
Jens Jørn Steiniche, tidl. laboratoriechef i foderstofbranchen
Niels Hausgaard
Ole Færgeman, Professor ,MD, DMSc v. Aarhus Universitetshospital
Martin Spang Olsen
Rune-Christoffer Dragsdahl, antropolog, cand.scient.anth, Københavns Universitet
Lars Muhl
Githa Ben-David, forfatter og lydterapeut
Kasper Winding
Philippe Granjean, Professor, MD, DMSc, Odense Universitets Hospital
Poul Krebs
Jette Rosenkvist
Simone Bendix

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.06 | 23:44

hej totalt søde kay

...
23.06 | 09:49

Køre Lise
Jeg tænker tit på dig.
Jeg ringer til dig i morgen
Knus
Alain Coutté
💕

...
22.05 | 21:32

Hej Kay ser meget op til dig

...
20.05 | 21:07

Fed hjemmeside kay Lise

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE